What makes people believe? Про релігію та людяність

Майже рік тому поставив собі питання: "What makes people believe?" - що робить людей віруючими? Себто релігійними. Ходив у різні церкви та храми - слухав протестантські служби, співав у католицькому хорі, медитував у буддистських храмах, молився в мечеті - намагався зрозуміти. 
молитва за мир в Україні. Церква Швеції// Гонконг, 28 травня 2014
Так сталося, що вдалося познайомитися із дияконом Леннартом, який править служби Церкви Швеції в Гонконзі, Шанхаї та Пекіні. В середу опівдні  відвідав їх службу (все було шведською, крім побажань та молитви за мир в Україні), опісля ми обідали і говорили про ситуацію в Україні, Китай та релігію. 
На моє запитання "Що робить людей віруючими?" він відповів десь так:
В першу чергу, я вважаю, що життя є важливішим за релігію. Через релігію люди можуть пізнати глибше що таке людяність (гуманізм) - суть того, що означає бути людиною.
В дослідженні Acts of Faith: Explaining the Human Side of Religion (написана соціологами Родні Старком та Роджером Фінке) виділено інші причини:

  • релігія надає життю сенс та мету. Релігійні принципи, вірування, заповіді, історії є своєрідними дороговказом чи гідом в житті. Що є добро та зло, як слід чинити, щоб бути щасливим. Також підтримує у складні періоди життя - релігія стимулює віру "я зможу це зробити як на те воля Божа", долати перешкоди аби досягнути мети.
  • традиція. Зазвичай якщо батьки є релігійними і виховують своїх дітей змалечку у релігійному дусі, то є висока ймовірність "спадковості" релігії. Наприклад, до 11 років я стабільно відвідував церкву з батьками та рідними, перечитав Старий Заповіт для дітей і почав Новий. Але сталася одна подія, які змусила переглянути і більш критично підійти до поняття та ідеї існування Бога. Якби не те, напевне я б і зараз ходив до церкви не тільки послухати спів хору та з метою досліджень.
  • релігія пояснює як і чому був створений Світ. Природа людини шукає пояснення і біблійна версія для багатьох видається не менш переконливою за теорію Великого Вибуху (Big Bang).
  • релігія задовольняє емоційні/духовні потреби та надає унікальний емоційний досвід. Віруючі часто щось відчувають, контакт з Богом. Належність до чогось більшого, трансцендентного не тільки надає підтримку у складні часи, сил для подолання перешкод, впевненості, але і "перезаряджає", допомагає знайти "мир" і духовну рівновагу. Багато хто знаходить ідею життя після смерті в раю досить привабливою. (прим. - цей пункт не зазначено в дослідженні, висновок зроблено з власного досвіду та співбесід із людьми, що належать до різних конфесій).
Статуя Великого Будди (Big Buddha)// Гонконг, острів Лантау, фото з Google Pictures
Пізнати та зрозуміти, що означає бути людиною, що таке людяність можна не тільки через релігію - є інші способи. Я поважаю людей всіх конфесій, їх вибір. Кожен робить свій вибір щодо того, який framework, життєву філософію для себе взяти. Для прикладу наведу листування із своїм наставником в Китаї:
- ​Pierre, good morning/afternoon! I ​found this article on NYT blog "A Life Beyond ‘Do What You Love’". Specifically there is one statement ".. every life is marked by dimensions of length, breadth and height. Length refers to self-love, breadth to the community and care of others, and height to the transcendent, to something larger than oneself." 
As for transcendent - can be gods, religion, nature, universe - some thing which can satisfy human need to belong to something higher and bigger. I know your opinion towards religion, but wondering have you found something transcendent through your life? What it can be? 
-  Good morning Sergii. Good question that I do not ask myself anymore. I just feel part of a life chain, from my parents and down to the origin of life billion years ago. My children will transmit a part of my gene , with a rapid dilution to the future until they will vanish. The only thing that make life worth it, for me at least, is to do little things, when I can,  to make life better to people around you. I call it “humanism”. Simply to care about other human beings when you can. It could be link to empathy. I could have been anyone around me, just a question of luck.  If people believe in something that make them happy, I am happy for them and I do not care except if they want to impose me theses beliefs. Freedom of thoughts is important and not only for irrational beliefs.
Тут я погоджуся і поділяю його точку зору. Те, у що ви вірите - "працює" для вас і ви знаходите цьому підтвердження.

Comments

Popular Posts