Про євреїв

Пост почав писати 11 місяців тому, якось так сталося, що тільки зараз дійшли пальці дописати та опублікувати.

“І підвівсь ось законник один, і сказав, Його [Ісуса] випробовуючи: «Учителю, що робити мені, щоб вічне життя осягнути?» Він же йому відказав: «Що в Законі написано, як ти читаєш?» А той відповів і сказав: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе». Він же йому відказав: «Правильно ти відповів. Роби це, і будеш жити».
фото із www.economist.com
 Зустріч з євреями в Гонконзі

Півтора тижні тому (було десь у червні 2013 року) заїжджав до Гонгконгу по роботі: мав зустріч із Віце-президентом Visa Inc. у Південно-Східній Азії, що відповідальний за інновації та розвиток компанії у регіоні. Через Couchsurfing знайшов єврея, якого звати Ротем, який підтримав мій запит на хост. Традиційно літак запізнився, телефон був розряджений
і я попросив одну гарну дівчину допомогти - подивитися на карті куди мені потрібно їхати (було близько півночі). Вона з чарівною посмішкою погодилася допомогти, зі свого iPhone спроектувала маршрути до будинку від аеропорту. І сказала: "Wow, your friend supposed to be very rich, because it's very expensive to live in this part of Hong Kong". Ну, я не сумнівався.

Будинок Єврейського Центру в Гонконзі
Приїхав. Виявилося, що весь будинок майже в центрі належить єврейській громаді, а Ротем, в якого я гостив - проходить річне стажування в цій громаді. Сам він з Ізраілю, з селища, де проживає 350 людей і Гонконг його перша країна, куди він поїхав з Ізраілю. Він особисто дуже зацікавлений у релігії. А мені було цікаво розібратися, що робить євреїв такими унікальними та підприємливими. Перше, що мене попросили, це показати паспорт - пересвідчилися, що я справді той, за кого себе видаю (крім прикордонних служб у мене поки ніхто не просив пред'явити документи). "Довіряй, але перевіряй", - бо хто-зна хто може приїхати до тебе о 2 ночі.

І ще перед поїздкою до Гонконгу я відвідав International Church of Shanghai. Це трохи змінило моє уявлення про церкву. По-перше, служба відбувається в готелі Marriot (здається, п'ятизірковий готель). По-друге, люди співали і грали на гітарі, а на величезних екранах були слова пісень. В мене склалося враження, що це як караоке - тілько одночасно співають близько півтори сотні людей. Я пішов туди, бо мені цікаво зрозуміти, чому люди вірять у конкретну релігію. 

Це я до того, що нам було про що поговорити із Ротемом. Вранці ми з його товаришем пішли в синагогу. Справжню єврейську синагогу, вони мене навіть завели у спеціальну частину храму, де зберігається Тора (жінкам вхід заборонений). Пізніше ми обідали. Їли суп та хліб, пам'ятаю що було задорого. Ми говорили про їхній світогляд та що їх робить такими особливими (і чи робить). В цілому, Ротем зауважив, що якщо я хочу зрозуміти краще євреїв - треба почитати Тору.

Тора як фундамент світогляду євреїв

Для євреїв в цілому три речі є важливі: сім'я, релігія і бізнес. Основою їхньої філософії є Тора (Закон Мойсея, П'ятикнижжя Мойсеєве) - п'ять книг, які Мойсей записав з вуст Божих:
Тора: основа релігії та світогляду євреїв
  1. Буття (про історію походження світу, людини і головних родів людства)
  2. Вихід (про життя євреїв у Єгипті та їх вихід, кульмінаційні історії про Сім Кар та Десять Заповідей, переданих Моєсеєві на горі Синай)
  3. Левит (ритуальні норми та правила здійснення іудейських обрядів)
  4. Числа (опис родоводу народу Ізраїлі, чисельності населення (600 тис +) та 40 років блукання пустелею як покарання за непослух)
  5. Повторення Закону або Второзаконня (повторо-доповнення попередніх Чотирьох Книг Мойсеєвих, найважливіша частина Закону Мойсея). Що цікаво: є дві версії Второзаконня, найбільш поширена (перекладена на більшість мов світу) і визнана євреями є юдейська версія. Проте є інша - самарянська, і вчені сходяться на тому, що вона є найбільш ранньою версією книги Повторення Закону. Основна відмінність у місці для жертвоприношення: у самарянській версії зазначено, що єдиним місцем для жертвоприношення є гора Герізім, що в Палестині (обрана Господом). Проте в юдейській версії зазначено, що Господь вибере місце, а до тих пір Єрусалим є центром та столицею. Колись самаряни та євреї були одним народом, проте після смерті Соломона у 931 р до н.е. вони розділилися. Зараз самаряни є частиною Палестини (зрозумілі тепер перші причини ворожнечі між сьогоднішнім Ізраїлем та Палестиною). Детальніше історію про євреїв та самарян можна почитати тут.
613 мицв

Сама Тора містить 613 заповідей або мицв, 248 з яких є зобов'язуючими (які зобов'язують виконання певних речей), а 365 - заборонні (що забороняють виконання певних дій). Цифрі 248 відповідає кількість кісток в тілі людини, а 365 - як можна здогадатися, - кількість днів у році.

Щоб не перераховувати всі 613 заповідей, їх можна узагальнити:
  1. Ідолопоклонство / Єдиний Правдивий Бог
  2. Богохульство / Правильна мова
  3. Вбивство / Святість життя
  4. Крадіжка / Право власності
  5. Розпуста / Про шлюб та сім'ю
  6. Споживання крові / Повага до життя тварин
  7. Встановлення справедливості
Центром релігійної та життєвої філософії є 10 Заповідей, які були озвучені Господом для всіх ізраїльтян (всі інші настанови були передані через особисте спілкування між Богом та Мойсеєм), а також Золотий Закон: "Стався до людей так, як хочеш, щоб ставилися до Тебе".

Євреї та китайці

На мою думку, є дещо схоже між євреями та китайцями. По-перше, це основна система цінностей. Для китайців - сім'я, гроші, друзі. Для євреїв - сім'я, релігія, гроші. Проте тут треба зробити поправку на статтю в The Economist "Who is a Jew" (див нижче). В цьому пості, пишучи про євреїв, маю на увазі ортодоксальних євреїв, себто ту частину єврейського населення, яка є найбільш послідовною у слідуванні Тори (ортодоксальні євреї). 

По-друге, їхнє самовизнання винятковості чи обраності. Євреї вважають себе найбільш приближеною нацією до Бога (обрані Господом). Китайці мають десь схожу ментальність. Наприклад, китайською мовою назва країни 中国 складається з двох ієрогліфів - 中 (центр) та 国 (країна) - країна, що в центрі (все інше - то периферія). Вони надзвичайно горді своєю 5-ти тисячолітньою історією та культурою. "We, Chinese, believe that we are much smarter than Americans", - сказала якось Віце-президент/ директор по HR в Південно-Східній Азії (китаянка) однієї міжнародної компанії під час свого виступу в Американській Торговій Палаті в Шанхаї (переклад: "Ми, китайці, віримо, що ми набагато розумніші за американців").

По-третє, це трагічність світогляду. Голокост (для європейських євреїв) та гоніння і утиски (євреї Орієнту) сформували певну "ображеність" та прагнення бути визнаними. Це саме є і серед китайців, особливо по відношенню до японців (японці протягом історії нападали на Китай, масово їх вбивали, грабували, гвалтували). Особливо "Різанина в Нанкіні" під час Другої Японо-Китайської війни у 1937 році (коли від 250 тис. до 300 тис. китайських громадян та військовополонених були вбиті солдатами Імператорської Армії Японії). Японська влада до сих пір офіційно не вибачилася перед китайською стороною. Це сформувало певну неприязнь до японців серед китайців (відмова купувати японські товари, територіальні малопідставні зазіхання на острови Сенкаку/ Дяоюйдао, погроми та антияпонські демонстрації). Ця трагічність, "ображеність" є також характерним для нас, українців (Голодомор, останні події в Криму та на Сході України - знаю деяких українців в Шанхаї, що перестали купувати російські товари). 

По-четверте, важкопрацьовитість. Євреї дійсно вирізняються своїми здібностями у навчанні та роботі. Щодо китайців - тут досить неоднозначно (кількість годин проведених на роботі та ефективність/результативність праці часто не прямо корелюють), проте не можна сказати, що останні б'ють байдики.

Єврейська громада в Китаї не є настільки потужною та чисельною, як у Європі та Штатах. Багато хто сам по собі. Однією з причин є відсутність історичного "гоніння" та звинувачення євреїв у всіх нещастях як це було у Середньовічній та довоєнній Європі (одна з причин їхньої "ізоляції", що призвело до сильнішого єднання). Я знімав пару місяців із двома євреями (один з Марокко, інший зі Штатів) квартиру в Шанхаї і ми з ними часто говорили про "особливість" євреїв, що робить їх успішними. Канадієць сказав: "Причину того, що ми є достатньо успішні у своїй переважній більшості, можна визначити одним словом - виживання". Постійна загроза небезпеки, що є порушенням однієї з базових людських потреб - змусила євреїв бути креативнішими, заощадливішими та займатися бізнесами, які можуть максимально задовольнити ці потреби і які важко втратити - фінанси (банківська справа) та юриспруденція - сфери, де євреї визнані одними з кращих.

Хто є євреєм?

Єврейське населення, мільйони
"Who is John Galt?", - спитала Айн Ренд. Так само непросто дати однозначну відповідь на питання "Хто є єврей?". Стаття в The Economist "Who is a Jew?" має декілька ключових тез:
  • Центральною є проблема асиміляції єврейського населення, змішування з іншими національностями.
  • Існує конфлікт у визначенні єврейськості між равинатом та законодавством. Равинський підхід "ви є єврей, якщо ваша мати є єврейкою або якщо ви прийняли юдаізм у відповідності до Галахи (єврейського релігійного закону)". У відповідності до "Закону про Повернення" громадянство Ізраїлю можуть отримати також і ті, чи дідусь та/або бабуся є/були євреями і мати такі ж права як і євреї-равини (церемонії одруження, поховання, хрещення у відповідності до єврейських канонів). І таких є декілька сотень тисяч із країн колишнього Радянського Союзу, Європи та Близького Сходу. Якщо ви хочете одружитися, але равинат вас не визнає як "достатнього єврея" - треба їхати за кордон, щоб здійснити церемонію одруження.
  • Наразі населення починає ділитися на три частини: равини-галахи, араби та "інші", що є "бомбою з часовим механізмом".
  • Два сценарії вирішення проблеми. За одним, ортодоксальні євреї (перша група) триматимуть свою філософію "асиміляція - найбільший ворог", відбудеться подальша сегрегація, проте за рахунок високого рівня народжуваності кількість "аутентичних" євреїв буде стабільною чи почне знижуватися. Зв'язки із діаспорою слабшатимуть (вже зараз 22% американських євреїв визнають себе атеїстами, а 72% з 2000 року одружилися поза синагогою), крім того зростає кількість одружень із особами інших, не єврейських національностей. За другим сценарієм має відбутися перегляд канонів та правил равинатом щодо визначення єврейськості, громада стане більш плюралістичнішою.
  • Не менш важливим є питання "Скільки є євреїв?" та "Що є єврейство?". Для одних це слідування стародавній вірі та біологічній належності. Для інших - це менш формально: члени розсіяної єврейської цивілізації, що визначається традиціями етики, поведінки, допитливим складом розуму, спадщиною переслідувань та трагічного світогляду (а також почуттям гумору, що є його іншою стороною), певний вибір смаку їжі та культури.
Я не є прихильником теорії світового ціоністичного заговору, і поважаю цих людей. Цим постом намагався задовольнити прагнення зрозуміти євреїв. У підсумку можу сказати, що Тора є основою філософії євреїв, яка ґрунтується на християнських цінностях. Трагічність їхньої історії, середовище, яке постійно змушувало євреїв шукати способи вижити, зробили їх підприємливими та креативними людьми, що знають цінність грошей для забезпечення безпеки та підтримки сім'ї. Це їх робить схожими з китайцями.

На останок додам фото, яке я зробив у кошерному єврейському магазині в Шанхаї.
Українська горілка в єврейському магазині в Шанхаї


Comments

Popular Posts