Inception/ Початок


Більше року тому я поставив собі за мету зрозуміти куди рухається цей світ у 21 столітті. Зокрема, Азія із фокусом на Китай. Що таке економіка, яка розвивається? Як це виглядає? Як мислять ці люди? Чим вони займаються? Про що вони турбуються? Які в них потреби та проблеми? Яким місцеві молоді люди мого віку бачать майбутнє?.. Питань вагон із прицепом.

Дедлайн "здачі роботи" вже скоро, тому після 13 місяців досліджень час починати писати "дипломну". Дуже конкретного плану немає. Спробую розглядати питання системно: політика-економіка-суспільство з індивідом у центрі. Не пригадую, хто є автором цієї моделі, але про неї дізнався під час вивчення курсу "Економічна соціологія" у Михайла Винницького під час навчання в Могилянці.

Матеріали зібрані із ряду різних ресурсів та практичного досвіду. Зокрема, за цей час я встиг попрацювати в консалтинговій компанії China Institute for Innovations (CII) та стартап-проекті Mingdao. В обох випадках займався розвитком бізнесу компаній в Китаї (CII) та Гонконзі (Mingdao), мав змогу зустрічатися та спілкуватися із топ-менеджерами міжнародних компаній-клієнтів та власниками бізнесів. Окрім того, будучи членом Американської Торгової Палати в Шанхаї (найбільша мережа професіоналів в Азії), відвідав ряд подій в різних сферах на різноманітну тематику: IT, фінанси, логістика, мале та середнє підприємництво, HR, маркетинг, електронна комерція, автопромисловість, сільське господарство.. Брав участь у ряді міжнародних виставок: Canton Fair, ICT Expo Hong Kong, Yiwu International Small Commodity Expo, Auto Show Shanghai, Electronics Expo, China International Exchange Technology Fair, та ін. Хотів би виокремити The Economist China Summit 2013, на який я потрапив із справжніми пригодами - найкраща подія, в якій мені коли-небудь доводилося брати участь за 22 з половиною роки життя. 

Вивчення китайської мови також допомагає зрозуміти як мислить мільярд населення цього світу (додаткові 400 мільйонів китайців все ще не володіють загально прийнятим стандартом Mandarin/путонхуа). Особисті бесіди та інтерв'ю із колишніми колегами, друзями-студентами із університетів Fudan, JiaoTong (входять у список кращих університетів), China International Business School (найкраща бізнес-школа в Азії за версією Financial Times), а також читання ряду книг та статтей (в основному The Economist) також внесли своє до формування розуміння цієї частини світу та людей.

Разом з тим, маю зізнатися, що я все ще досить далекий від розуміння. Цей регіон дуже динамічно розвивається і змінюється. Тому прошу все викладене мною на сторінках цього блогу сприймати як суб'єктивну думку одного індивіда, яка має дуже обмежений термін придатності.

Щиро вдячний за підтримку та допомогу (морально-менторську) Наталії I., Катерині М., Сергієві Л., Євгенові Г., Павлові Ш., Ярославу Г., Андрієві К., Даніелеві Б., Ізабел Дж., Пієрре Т. та багатьом іншим людям, яких пощастило зустріти і які зробили внесок у мій розвиток.

І спасибі діду. Я знаю, що це досить не просто для нього, проте його підтримка та розуміння для мене багато значать.

Comments

Popular Posts