Як потрапити на конференцію The Economist?

Присвячується Євгенові Глібовицькому

Років зо п’ять тому років тому я брав участь у «Школі молодого політика», що організовував Український Фонд Підтримки Реформ. Одним із спікерів Школи був ЄвгенГлібовицький. Він нам розказував історію створення 5 каналу за 300 доларів та пригоди, пов’язані з цим, про важливість самонавчання, розуміння соціології та статистичної термінології. Тоді я поставив своє перше запитання йому: «Як змінити менталітет депутатів?» в контексті, щоб вони не тілько турбувалися про власні кишені, а про людей, яким мають служити. Євген тоді дав довгу та заплутану відповідь, спитавши в кінці: «Зрозумів?». Пам’ятаю, тоді кивнув, проте насправді нічого не зрозумів з того, що він сказав. Але одну дуже цінну річ виніс після його лекції – завдяки йому я дізнався про The Economist – один з найавторитетніших журналів планети. Після цього почитував час від часу цей журнал в Американській бібліотеці в Могилянці, а потім і до сьогодні з одного піратського сайту, правда спочатку мало що розумів. Мене захоплює The Economist через силу аналітики та системного огляду, пояснюючи взаємозв’язок між багатьма, на перший погляд, непоєднуваними речима. Дає такий собі global overview: що як і чому відбувається в світі. 
"Дехто згадав про Jordan (Йорданію). Ти думаєш про країну на Середньому Сході із 3.3% економічним ростом"
- реклама The Economist
...Сталося це в середині листопада. Я мирно гуглив щось про Китай і натрапив на The Economist China Summit 2013, який має відбутися 5 грудня 2013 року в Пекіні. З першого погляду на програму  зрозумів: це подія, на яку треба потрапити. 
Тема China Summit 2013: "Китайська мрія: червоний капіталізм, зелені міста, блакитні неба?"
Перевірив вартість участі – щось близько тисячі шістсот доларів. “Not bad. Більше, ніж моя місячна зарплата. Квиток в Україну та назад і того менше”, - подумав я. Плюс марш бросок Шанхай-Пекін-Шанхай сумарно три тисячі кілометрів. Не потягну. Компанія, в якій я працював на той час (China Institute for Innovation) такі бюджети на участь в конфенціях для співпробітників не розглядала. Із думкою: «If there is a will – there is a way» (“Якщо є воля, - то знайдеться і спосіб”, китайстка народна мудрість), я пишу листа організаторам:


Після довгої історії переписки із Гонконгським офісом, мені відповіли:

Я не розгубився, сердечно подякував за відповідь і законектився з Девісом на Linkedin. Зробив висновок: «Значить ще не час». Тиждень до конференції, бачу дзвінок з Гонконгу:
Hi Sergii! This is Davis. We reconsidered our manpower support during the event in Beijing and would like to give you an opportunity …
Ура! Але на цьому пригоди тільки почалися
"Я ніколи не читав The Economist". Стажер в компанії, 42 роки
В день відльоту до Пекіну я переплутав аеропорти (в Шанхаї їх два – на сході та заході). Однак зорієнтувався і вскочив у літак за 15 хв до take-off. Вже прилетівши до Пекіну, прибувши до центру міста за кишенькові гроші, і зрозумів, що всі інші кошти залишив в літаку 0_o. От я посеред китайської столиці без грошей. Приїхав волонтерити на конференцію The Economist. Con-gra-tulations!
фото з The Economist China Summit 2013
 Швидко зорієнтувався – подзвонив у “lost&found” в аеропорт, правда мені відповіли, що прибиральники поки не повідомляли про знахідки. Тоді я вирішив повернути в аеропорт, щоб вирішувати ситуацію на місці (по телефону з оператором в Китаї це не найкращий спосіб). У віконечку касирові в метро намагався пояснити всією своєю найкращою китайською, що залишив всі гроші в літаку і маю повернутися за ними. Касир не захотіла зрозуміти, проте дівчина, що стояла за мною в черзі, зголосилася купити квитка на швидкісний потяг в аеропорт. Прибувши до аеропорту, я питався де є офіс «lost & found». Один китаєць з Шанхаю з хорошою англійською вирішив показати і допомогти при спілкуванні з працівниками аеропорту. Гроші в результаті так і не знайшли, проте він запропонував позичити скільки треба. Я трохи неочікував і відразу запитав: «Are you sure you want to do it?». Правда ж не найкраща відповідь на пропозицію людини допомогти тобі в критичній ситуації? В результаті я позичив в нього кошти, щось близько 50 долярів, пізніше ми з ним зустрілися за кавою в Шанхаї і зараз хороші товариші.
За волонтерство на конференції мені заплатили трохи менше 100 доларів, що було приємною несподіванкою. Моєю роботою було одягати на спікерів мікрофони за 15 хв до виступу. Це було трохи fun, бо перед тим, як «причепити» мікрофон до спікера я питався його/її візитівку. Сама подія стала для мене найкращим заходом, в якому я коли-небудь брав участь і по рівню учасників (13 послів, ряд CEO міжнародних компаній, як-от Henkel, Mars) і по рівню спікерів (віце-міністр із закордонних питань КНР) і по самому формату та контенту (майже жодної power point презентації від спікерів, панельні дискусії, елементи шоу Опри Уінфрі). 
Волонтерство на The Economist China Summit 2013, крім кращого розуміння Китаю, декілька хороших контактів і розуміння «все буде Інтернет», дало набагато більше, ніж аби я був рядовим учасником. Зокрема, я мав вільний доступ до VIP кімнати, де спікери високого рівня перебували перед та після виступу. Навіть будучи IMF China Representative, ви маєте такі ж проблеми як і більшість батьків – якісна освіта для дітей. Крім того, познайомився із EIU (Economist Intelligence Unit) China Commercial Director та мав зустріч із ним у офісі The Economist в Шанхаї опісля.

Це була пригода ще та. Я щиро вдячний Євгенові за те, що свого часу представив The Economist – найкраще, що поки знайшов серед світового медіа простору для себе. 
The Economist: "Ігноруйте перешкоди"

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. дуже надихаюче і позитивно! :)

    ReplyDelete
  3. Сергію, чудова історія!)
    А з якого сайту ти читаєш Економіста?

    ReplyDelete
  4. Дякую, Юль). Із thepiratebay через торент, також товариш зробив розширення для Хрому - тепер можна читати прямо із сайту економіста без обмежень - https://github.com/philipshurpik/the-economist-for-free-chrome-extension (із інструкцією до встановлення)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts