Китай - чотири місяці.

 Чотири місяці тому я приїхав до Шанхаю з метою більше дізнатися про Китай та китайців, зрозуміти куди рухається цей світ у 21 столітті. По роботі маю зустрічі із R&D  директорами (Research & Development, Вікіпедія добре пояснює тут), HRами та топ-менеджерами міжнародних компаній, і здається, знайшов ключ до розуміння.

Інновації (економіка). Не відкрию Америку, коли скажу, що інновації є критично важливими для глобального успіху у 21 столітті. Я просто був вражений, наскільки далеко вже пішли компанії – глобальні лідери в різних галузях, які кошти інвестуються в research & development – фармацевтика, Інтернет технології, телекомунікації, біотехнології, енергетика, харчування та ін в Китаї. На тижні мав зустріч із менеджером R&D з ExxonMobil (компанія заснована Рокфеллером у кінці 19 століття, найбільша недержавна компанія планети у цій галузі, нафта та нафтопродукти). У 2010 році це компанія інвестувала близько 700 мільйонів доларів у R&D тільки в Китаї (не плутати із resource discovering). Працюючи в консалтинговій компанії, яка займається інноваціями, маю можливість спостерігати перехід Китаю на більш інноваційну стадію (from we can do innovation to we must do innovation). В поточному п’ятирічному плані зроблено значний акцент на інноваційний розвиток, в кожному великому місті є інноваційні парки, центри технологічного обміну. Китайські компанії все більше роблять інновації, а деякі вже виграють глобальну конкуренцію  – Lenovo, Huawei, Alibaba є одними лідерів у секторах світового ринку. Уряд фінансово підтримує компанії, які впроваджують R&D. Недавно мав можливість пообідати із президентом компанії Runyes (роблять медичне устаткування та обладнання для лікування зубів, успішно імпортують свій продукт в Україну). «Довго ми не можемо просто копіювати у Америки, Японії та Німеччини. Ми маємо самі стати Америкою, Японією та Німеччиною – самим продукувати інновації».

Люди (суспільство). Робив невелике дослідження покоління Y (народжені у 1980-ті та 1990-ті). Основний висновок: значно орієнтовані на гроші. Заробити багато грошей є найголовнішим пріоритетом для багатьох. Для цього вони готові багато і не завжди важко працювати (можуть працювати багато годин, проте з низькою продуктивністю). Таку орієнтацію на гроші я спостерігав тільки  у США. Їх не турбує оточення, де вони працюють, люди, з якими вони працюють – as soon as salary is good, буду робити все що треба.

  • Чому ти хочеш покращити свою англійську?, - я питаюся.
  • Бо це підвищить шанси на кар’єрне зростання, - китайський товариш відповідає.
  • Що це означатиме для тебе?
  • О, я буду більше заробляти грошей..
  • ……
  • Чому ти хочеш скласти тест ACCA?
  • Ну я зможу здобути кращу роботу і заробити більше грошей.
  • .....
  • Що ти збираєшся робити після закінчення університету?
  • Знайти роботу у міжнародній компанії.
  • А що не так із китайськими компаніями?
  • Мало плотять..
ранкові вправи, Шанхай
Коли люди сфокусовані на заробляння грошей, готові діяти для цього, і уряд сприяє цьому – з цією економікою все буде добре. Погоджуся із Джимом Роджерсом, який у своїй статті про Китай сказав: «Щодо контролю уряду над кожною сферою… Я цього не відчув, кожен настільки зайняти власним бізнесом та зароблянням грошей, що просто не вистачає часу заважати робити це іншим..». 
Прийшов до розуміння, що всі люди однакові – мають одні й ті ж потреби, прагнення та мрії, просто різні шляхи обирають, зважаючи на попередній досвід та оточення.

Державний менеджмент (політика). Про сильні та слабкі сторони китайського уряду можна багато говорити. Зі сторони – це схоже на сінгапурську модель, тільки масштабовану і з певними культурними особливостями (наприклад, «гуанкші», певна форма «блату» по-нашому).  Найкраще – це подивитися виступ з останнього TED Global (червень, 2013), який порівнює китайську політичну систему із демократією. Я думаю, що Китай знайшов свій шлях і стане у 21 столітті чимось, чим були Штати для світу останні сто років.


Трохи про себе. В порядку. Жити в одній кімнаті з вісьмома китайцями не так вже й складно, якщо ти приходиш туди тільки поспати. Знайшов роботу в китайській консалтинговій компанії, займаємося інноваціями, практично єдиний іноземець на full-time (є ще іспанець на стажуванні, проте він повертає в Барселону в кінці серпня). Персонально відповідальний за розвиток цього бізнесу (продажі та маркетинг). Записався у Тостмастерс, покращую свої навички публічного виступу, і здобуваю лідерський досвід (як VP Education, www.toastmasters.org). Займаюся нетворкінгом – записався у мембери Американської комерційної палати в Шанхаї (American Chamber Of Commerce) – найбільшої мережі професіоналів в Азії – ходжу на різні події, знайомлюся із людьми і вчу китайську. Ще час від часу ходжу в церкву з метою нетворкінгу, але про це - в наступних випусках. :)
І ще навчаюся. Наразі дочитую книгу Джареда Даймонда «Guns, Steel and Germs» - про людську еволюцію. Пробую розібратися чому світ влаштований саме так, а не інакше. Автор отримав за цю книгу Пулітцерівську премію в області non-fiction. Достойна книга.
Їздив в Гонконг, знайомився із місцевими соціальними підприємцями, євреями. 
Трохи турбуюся за дідуся у Кам'янці-Подільському, сподіваюся, що вдасться приїхати до України у серпні.

Дякую тобі за те, що підтримуєш і читаєш.

Comments

  1. добре, що ти там приживаєшся!
    go-go!

    п.с. єдина картинка ранкових вправ пробудила в мені страшенну ностальгію за Китаєм :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Юль, пробую соціалізуватися. Не знаю чи ти помітила ці культурні різниці, як от хакрання, плювання, "відлити" посеред білого дня перед п"ятизірковим готелем в центрі міста - запросто. А ще думаю, багато українських хлопців щиро позаздрили б чоловічності китайських дівчат, як от "ходьба-у-стилі-Рембо", "ні-ми-не-голимо-під-пахвами", "я-пчихаю-землетрус-10-балів".. А так - чудесна країна. Товариш сказав, "прижитися в Китаї" означає не помічати таких культурних різниць.

      Delete
    2. вот это я понимаю, убить зону комфорта!!

      выше и дальше, сережа - молодец! :)

      Delete
    3. коли я вперше побачила "про дівчат і пахва", не могла відвести очей))
      досі дивує як вони роблять міні bbq на кожному перехресті і їдять поруч із жвавим рухом машин. Трафік взагалі крейзі - мало хто дотримується правил, мені пояснювали, що якщо ти тільки сів за кермо, то на перехрестях треба рухатись за якоюсь іншою машиною, інакше не роз'їдешся.
      китайці можуть бути нахабними і те, що постійно треба торгуватись, так і не стало для мене прийнятним (вже не говорячи про приємним). так шо ттт, я ще помічаю такі речі.

      а про прижитись, я мала на увазі, що тобі більш-менш комфортно в культурі і наче не біжиш звідти :)
      keep going!)

      Delete
    4. Серега, супер! так держать! в Украину уже приезжал?

      Delete

Post a Comment

Popular Posts